Αρχική |
Κομποστοποίηση
- Η κομποστοποίηση είναι μία φυσική διαδικασία μετατροπής των οργανικών υλικών σε μία σκούρα ουσία που ονομάζεται κομπόστ ή χούμους ή το γνωστό σε όλους μας λίπασμα
- Η κομποστοποίηση πραγματοποιείται με την βοήθεια των μικροβίων τα οποία αποικοδομώντας τα οργανικά υλικά παράγουν CO2 , θερμότητα , νερό. Αποτέλεσμα αυτών είναι η δημιουργία του γνωστού σε όλους μας λιπάσματος.
Προϋποθέσεις για την σωστή κομποστοποίηση
Απαιτούνται :
- Σωστό μίγμα υλικών
- Σωστός αερισμός και υγρασία
- Σωστό μέγεθος υλικών
Υλικά για κομματοποίησης
- Γκαζόν κλαδέματα, ξερά φύλλα φρούτα και λαχανικά οικιακά φυτά
- Απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ,
- Φίλτρα γαλλικού καφέ υπολείμματα από αφέψημα
- Φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικά
- Κοπριά ( π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια)
- Φύκια ξεπλυμένα από τα άλατα με νερό
- Χαρτί κουζίνας και φλούδες κορμών
- Άχυρα πριονίδια ξεραμένη χλόη χαρτοπετσέτες
- Στέλεχος καλαμποκιού
- Στάχτες
Υλικά που απαγορεύονται για την κομποστοποίηση
- Κόκαλα ,απορρίμματα σκύλων/γατών
- Λάδια ,λίπη ,λιπαρές ουσίες υπολείμματα από κρέατα/ψάρια
- Γαλακτοκομικά
- Σπόρους ζιζανίων
- Ψωμί – ζυμαρικά
- Μεταλλικά αντικείμενα
- Πλαστικά
- Γυάλινα υλικά
- Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών
- Λεμονόκουπες και πορτοκαλόφλουδες
Πλεονεκτήματα της κομποστοποίησησης
- Μείωση του όγκου αποβλήτων που στέλνονται στις χωματερές και προστασία του περιβάλλοντος.
- Εξοικονόμηση χρημάτων αφού δεν χρειάζεται η αγορά λιπασμάτων.
- Βελτίωση της ποιότητας του χώματος του κήπου μας και καταπολέμηση των βλαβερών μικροοργανισμών στα φυτά μας.
|