logo
Αρχική

Κομποστοποίηση

  • Η κομποστοποίηση είναι μία φυσική διαδικασία μετατροπής των οργανικών υλικών σε μία σκούρα ουσία που ονομάζεται κομπόστ ή χούμους ή το γνωστό σε όλους μας λίπασμα
  • Η κομποστοποίηση πραγματοποιείται με την βοήθεια των μικροβίων τα οποία αποικοδομώντας τα οργανικά υλικά παράγουν CO2 , θερμότητα , νερό. Αποτέλεσμα αυτών είναι η δημιουργία του γνωστού σε όλους μας λιπάσματος.

Προϋποθέσεις για την σωστή κομποστοποίηση

Απαιτούνται :

  • Σωστό μίγμα υλικών
  • Σωστός αερισμός και υγρασία
  • Σωστό μέγεθος υλικών

Υλικά για κομματοποίησης

  • Γκαζόν κλαδέματα, ξερά φύλλα  φρούτα και λαχανικά οικιακά φυτά
  • Απορρίμματα κουζίνας π.χ. τσόφλια αβγών, υπολείμματα καφέ,
  • Φίλτρα γαλλικού καφέ υπολείμματα από αφέψημα
  • Φλούδες, κοτσάνια από φρούτα και λαχανικά
  • Κοπριά ( π.χ. από αγελάδες, άλογα, κότες ή κουνέλια)
  • Φύκια ξεπλυμένα από τα άλατα με νερό
  • Χαρτί κουζίνας και φλούδες κορμών
  • Άχυρα πριονίδια ξεραμένη χλόη χαρτοπετσέτες
  • Στέλεχος καλαμποκιού
  • Στάχτες

Υλικά που απαγορεύονται για την κομποστοποίηση

  • Κόκαλα ,απορρίμματα σκύλων/γατών
  • Λάδια ,λίπη ,λιπαρές ουσίες υπολείμματα από κρέατα/ψάρια
  • Γαλακτοκομικά
  • Σπόρους ζιζανίων
  • Ψωμί – ζυμαρικά
  • Μεταλλικά αντικείμενα
  • Πλαστικά
  • Γυάλινα υλικά
  • Υπολείμματα μαγειρεμένων τροφών
  • Λεμονόκουπες και πορτοκαλόφλουδες

Πλεονεκτήματα της κομποστοποίησησης

  • Μείωση του όγκου αποβλήτων που στέλνονται στις χωματερές και προστασία του περιβάλλοντος.
  • Εξοικονόμηση χρημάτων αφού δεν χρειάζεται η αγορά λιπασμάτων.
  • Βελτίωση της ποιότητας του χώματος του κήπου μας και καταπολέμηση των βλαβερών μικροοργανισμών στα φυτά μας.

 

Ανακύκλωση
Κομποστοποίηση
Επικοικωνία